Conferinta -Gherla pe harta Gulagului romanesc

    Anul 2017 a fost consacrat, de Patriarhia Română, omagierii apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. În acest context Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului, de la Nicula și Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla organizează, sâmbătă 18 februarie, de la ora 16, la Casa Municipală de Cultură o conferința cu tema: Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc.
        Conferința va fi susținută de conf. univ. dr. Radu Preda, directorul Institului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și va fi deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
         Tot în cadrul manifestării Corala Sfânta Ecaterina a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Corala preoților din Protopopiatul Gherla vor susține un scurt moment artistic. Într-un „top” al celor mai crunte locuri de teroare din România comunistă, Gherla s-ar situa cu siguranţă pe podium. Numeroși români au simţit pe pielea lor cruzimea, lipsa de cultură şi de milă a celebrilor torţionari de la Gherla. Deşi cu o istorie lungă, ce coboară până în secolul al XVI-lea, consacrată în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spaţiu de detenţie pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă. Regimul comunist a reuşit „performanţa” de a creşte atât numărul deţinuţilor politici, cât şi regimul de teroare, la cote maxime.
          Pornind la aceste realități IPS Andrei și Dl Radu Preda vor să ne arate că rănile trecutului se vindecă doar prin recursul responsabil la memorie.
      Vă așteptăm cu drag!

Pr. Paul Isip

 

ARHIVĂ STIRI
Februarie 2017
L M M J V S D
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7        
<<Ianuarie 2017   Martie 2017>>
SINAXAR
EVENIMENTE

Conferinta -Gherla pe harta Gulagului romanesc

18 Februarie 2017

    Anul 2017 a fost consacrat, de Patriarhia Română, omagierii apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. În acest context Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului, de la Nicula și Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla organizează, sâmbătă 18 februarie, de la ora 16, la Casa Municipală de Cultură o conferința cu tema: Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc.. .. ..

 

Site realizat de Misca Stefan


Pagina principala Sitemap Contact Termeni si conditii ©2012 Protopopiatul Ortodox Gherla.Toate drepturile rezervate.