Colocviile de la Nicula- ediţia a III-a

 

         Sâmbătă, 13 octombrie, s-a desfăşurat la Mănăstirea Nicula, cea de a treia ediţie a simpozionului "Colocviile de la Nicula" dedicat scriitorilor Ion Apostol Popescu, Ioan Alexandru şi Vasile Avram, care sunt înmormântaţi în cimitirul mănăstirii.
Manifestarea a fost organizată şi în acest an de către preotul Ioan Morar, preşedintele Despărţământului  "Ioan Alexandru" din Gherla al    Asociaţiunii  Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA,  în colaborare cu  Mănăstirea Nicula, gazdă generoasă, prin bunăvoinţa Pr. Nicolae Moldovan, stareţul său.
Programul a început cu oficierea Sf. Liturghii în biserica mănăstirii, urmat de oficierea slujbei de pomenire a celor trei oameni de cultură amintiţi, precum şi a Mitropolitului  Bartolomeu Anania şi a poetului Emil Giurgiuca, după care au urmat lucrările simpozionului propriu-zis, în clădirea Centrului de Studii Patristice "Ştefan cel Mare" din incinta mănăstirii.
Deschiderea lucrărilor a aparţinut ÎPS Andrei Andreicuţ, prezent la eveniment, apoi a fost intonat imnul ASTREI de către Grupul vocal "Duhul Transilvaniei" al Parohiei Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul din Gherla. Au susţinut comunicări: profesorii Ilie Şandru (Topliţa), Augustin Cosmuţă (Baia Mare), Ioan Mariş (Sibiu), Ioan Cuceu (Cluj-Napoca), Ioan Tuduce (Zalău), colonel Constantin Gomboş (Timişoara) şi   Felicia Avram (Sibiu).
Un grup de elevi de la Şcoala "Ioan Alexandru" din  Sânpaul au recitat poezii scrise de către poetul Ioan Alexandru, originar din comuna lor, iar elevi de la Colegiul Naţional "Silvania" din Zalău au prezentat fragmente din opera filosofului Vasile Avram, născut pe meleaguri sălăjene, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlineşte anul acesta un deceniu.
Tot în cadrul colocviilor a fost lansat un volum dedicat operei Mitropolitului Bartolomeu, apărut sub coordonarea conferenţiarului univ. Ioan Lazar de la Asociaţia Culturală "Antim Ivireanul" din  Râmnicu Vâlcea.
Ultimul moment i-a aparţinut actorului Paul Antoniu de la  Baia Mare, care cu verva deja cunoscută de la ultima ediţie, a depănat amintiri despre Ioan Alexandru şi a susţinut un recital de poezie românească de mare clasă.
Simpozionul de la Nicula are meritul de a menţine interesul asupra personalităţilor şi operelor scriitorilor evocaţi dar şi de a oferi modele de trăire şi spiritualitate românească şi ortodoxă la cel mai înalt nivel, atât tinerilor cât şi intelectualilor de astăzi.

Prof. Ioan Moldovan 

 


ARHIVĂ STIRI
MAI 2012
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
IULIE>>   OCTOMBRIE>>

SINAXAR

EVENIMENTE

Punerea pietrei de temelie la noul sediu al Protopopiatului Gherla

Marţi,29 Mai 2012

Părintele Paul Isip de la parohia Băiţa a fost hirotesit întru Protopop al Gherlei în data de marţi 29 mai 2012 de către ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înainte de începerea lucrărilor conferinţei preoţeşti de primăvara a preoţilor din Protopopiat. Conferinţa a fost precedată de un Te-Deum săvârşit în Biserica Sfânta Treime din Gherla, potrivit mitropolia-clujului.ro....

Site realizat de Misca Stefan


Pagina principala Sitemap Contact Termeni si conditii ©2012 Protopopiatul Ortodox Gherla.Toate drepturile rezervate.