Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul in Gherla

        Cu prilejul sarbatorii "Sfintii Romani", credincioșii din Gherla au avut posibilitatea timp două zile - pentru prima dată în istoria orașului nostru - de a  se  închina Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul aduse în Municipiu Gherla  special cu aceasta ocazie prin ac'iunea demarată de Protopopiatul Ortodox Gherla în colaborarea cu Primăra Municipiului Gherla şi prin  grija preotului paroh Petru Băgăcian de la Parohia ,,Sf.Parascheva Gherla IV.
         La Gherla manifestările au început  sâmbătă de la ora 15, cu întâmpinarea de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit  Andrei care l-a avut alături pe Preasfinţitul Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor, a delegației venite din partea Arhiepiscopiei de Râmnicu-Vâlcea, care au adus Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul, spre bucuria credincioșilor gherleni.
        De la Ora 15.30 în Biserica Sfântul Nicolae unde este paroh părintele Aurel Mureşan, s-a săvârşit slujba Acatistului Sfântului Grigorie Decapolitul, de către cei doi ierarhi alături de un sobor de preoţi.
          ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a vorbit cu acest prilej, despre importanța sosirii Sfintelor Moaște pentru comunitatea din Gherla, dar și pentru întreaga Eparhie, socotind-o o mare binecuvântare a cerului pentru  creștinii prezenți.
Începând cu ora 16:30, s-a pornit într-o procesiune cu moaștele Sf. Grigorie Decapolitul, intitulată ,,Calea Sfinților în Cetatea Gherleană" , care s-a îndreptat  spre Biserica "Sf. Cuv. Parascheva", iar de la orele 18  a fost săvârsită  Slujba Privegherii, în prezența P.S. Sale  Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
         Duminică dimineața s-a săvârşit Taina Sf. Maslu într-un sobor de șapte preoți, apoi a urmat Acatistul Sf.Români și întâmpinarea Episcopului Sebastian, care a slujit Sf.Liturghie în sobor de 12 slujitori,unde a fost prezent şi părintele Paul Iulian Isip, Protopopul de Gherla.
         După Sfânta Liturghie s-a slujit un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la cele veşnice.A urmat apoi sfințirea prinoaselor și binecuvântarea agapei pregatită pentru cei peste 1000 de credincioși prezenți la hramul bisericii.
In cuvântul de învăţătură, PS Sa Sebastian a mulţumit gazdelor pentru primirea facută, apreciind întreaga activitate a preotului paroh, dar a pus accent pe sfințirea  vieții omului, care trebuie să fie scopul tuturor creștinilor pe pământ.
          La sfârșit, preotul Petru Băgăcian a mulțumit invitaților pentru bucuria sfântă pe care au facut-o gherlenilor prin poposirea pentru două zile cu Sfintele Moaște, când s-au închinat o mare de creștini din Gherla și împrejurimi, evidentiind că aceste bucurii sfinte nu pot fi uitate niciodată de toată suflarea crestinească gherleană.
          Sărbătoarea dedicată Sfinților Români de la Gherla s-a  încheiat  duminică după-masa, când de la ora 16 a avut   loc conferința "Ortodoxie și românism", susținută de PS Episcop Sebastian,  urmată de un dialog cu invitații și de o întâlnire de suflet cu credincioșii și tinerii gherleni la Casa de Cultura din oraș, unde a fost  susținut un moment artistic deosebit spre vrednica pomenire și cinstire a martirilor și pătimitorilor  neamului românesc.

preot Ormenisan Marius

Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis
Alunis

ARHIVĂ STIRI
Iulie 2013
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10  
<<IUNIE 2013   AUGUST 2013>>

SINAXAR

EVENIMENTE

Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul in Gherla

Sambata-Duminica,6-7 Iulie 2013

         Cu prilejul sarbatorii "Sfintii Romani", credincioșii din Gherla au avut posibilitatea timp două zile - pentru prima dată în istoria orașului nostru - de a se închina Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul aduse în Municipiu Gherla special cu aceasta ocazie prin ac'iunea demarată de Protopopiatul Ortodox Gherla în colaborarea cu Primăra Municipiului Gherla şi prin grija preotului paroh Petru Băgăcian de la Parohia ,,Sf.Parascheva Gherla IV"....

 

Site realizat de Misca Stefan


Pagina principala Sitemap Contact Termeni si conditii ©2012 Protopopiatul Ortodox Gherla.Toate drepturile rezervate.