Participanti din Protopopiatul Gherla la Reuniunea Tinerilor ortodocsi din Baia Mare

                

La Baia Mare a avut loc, între 22-24 august, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, un eveniment în premieră care a adunat peste 1200 de tineri şi care a reprezentat o adevărată sărbătoare a oraşului Baia Mare. 

 

Tinerii din judeţele din nord-vestul Transilvaniei s-au adunat, plini de entuziasm, la prima întâlnire de acest gen din zonă. În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1200 de tineri s-au întâlnit la Catedrala episcopală cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al eparhiei, care, după oficierea unei slujbe de Te-Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate şi din partea oficialităţilor judeţene şi locale, conform celor precizate de pr. Milan Balan, consilier eparhial al sectorului teologic-educaţional din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

 

„Baia Mare a fost un oraş foarte fericit, a întinerit, pentru că a primit pe cei peste 1200 de tineri, cu o medie de vârstă de 18 ani, veniţi din partea de nord-vest a Transilvaniei. A fost o atmosferă de entuziasm incredibilă!“, a remarcat pr. Milan Balan, care a adăugat că toţi tinerii prezenţi au dezminţit, cu această ocazie, părerile negative despre „tinerii de azi“, arătând că sunt educaţi, interesaţi de cultură şi de tot ceea ce înseamnă credinţă.

 

Apoi, vineri, 23 august, PS Iustin Sigheteanul împreună cu unul din grupurile de tineri, a participat la rugăciunea de dimineaţă în Biserica „Sfântul Nicolae“. În fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună, repartizaţi pe grupuri, în şapte biserici. După rugăciune, ierarhul a vorbit tinerilor despre provocările societăţii contemporane şi alternativa Bisericii la acestea. 

Ateliere şi dezbateri

Pe parcursul zilei de vineri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere şi manifestări dedicate moştenirii culturale şi a spiritualităţii ortodoxe a zonei de nord vest a Transilvaniei. PS Iustin Sigheteanul a participat, astfel, la dezbateri, la Seminarul Teologic şi la mai multe şcoli din municipiul Baia Mare, unde tinerii au fost împărţiţi pe grupe mai mici spre a discuta pe teme şi pentru a se cunoaşte.

 

Între atelierele la care au participat tinerii s-au aflat: „Tinerii ortodocşi în faţa provocărilor contemporane“, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viaţa lor socială, culturală şi religioasă, şi au căutat soluţii pentru depăşirea acestora; „Tinerii ortodocşi, mărturisitori ai identităţii“ privind menţinerea identităţii culturale şi religioase a românilor din nord vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferinţe pe tema „Istorie şi tradiţie creştină în nord-vestul Transilvaniei“.  

 

La Muzeul de Etnografie din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri şi azi“, pe teme de religie şi etnologie, arta lemnului, arta icoanei.

 

De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a participat aici la prelegerea „Istorie şi Tradiţie Creştină în Nord-Vestul Transilvaniei, la care au luat parte 400 de tineri. Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre icoana bizantină în bisericile din Maramureş. În final, s-a vizitat Muzeul de Etnologie şi Artă Populară din Baia Mare, conform unui comunicat al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

Procesiunea „Bucuria de a fi creştin“

Tot în cursul zilei de vineri, 23 august, a avut loc cea mai importantă parte a reuniunii Tinerilor Creştini Ortodocşi în Baia Mare. Toţi tinerii s-au întrunit la Muzeul Satului din Baia Mare, unde, la ora 18:00, a fost întâmpinat Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De la Muzeul Satului a pornit procesiunea „Bucuria de a fi creştin“ către Catedrala episcopală, pe o distanta de trei-patru kilometri. Ajunşi la Catedrală, tinerii au fost întâmpinaţi în dangăt de clopot, iar IPS Mitropolit Andrei a dat binecuvântarea pentru începerea rugăciunilor de seară, rostite de către tineri cu lumânări aprinse în mână. 

 

După rugăciunile de seară, IPS Mitropolit Andrei a ţinut tinerilor un cuvânt de învăţătură şi le-a oferit o carte cu cântări în cinstea Maicii Domnului. Întâlnirea s-a încheiat cu cântarea „Apărătoare Doamnă“ şi alte cântări închinate Maicii Domnului, iar în final s-a cântat „Cu noi este Dumnezeu“.

 

„Cel mai impresionant moment al manifestării a fost cel al procesiunii, în care au fost parcurşi aproximativ patru kilometri pe jos, de la Muzeul Satului la Catedrala episcopală. Tinerii au mers într-o coloană, în faţa căreia era purtată icoana specială cu Maica Domnului, ocrotitoarea oraşului Baia Mare. Pe parcursul procesiunii, tinerii, dar şi ceilalţi credincioşi care i-au însoţit au intonat cântări în cinstea Maicii Domnului. La această procesiune s-a intonat şi Imnul României, iar participanţii, au fost îmbrăcaţi, în mare parte în costume tradiţionale“, a povestit pr. Balan. 

 

„Pentru noi a fost peste aşteptări, a fost o surpriză de proporţii modul în care aceşti tineri şi-au arătat interesul şi entuziasmul pentru această manifestare, iar acest fapt ne obligă să organizăm şi anul viitor Reuniunea. Vom face din 23 august, dintr-o zi a insurecţiei, o zi a resurecţiei tineretului ortodox“, a adăugat pr. Milan Balan.

 

Tinerii s-au arătat foarte uniţi, fapt dovedit şi la finalul procesiunii, când, după momentul rugăciunii, cei peste 1200 de participanţi şi-au dat cu toţii mâinile, arătând astfel o imagine a „Mitropoliei tinere“, după cum a menţionat pr. Milan Balan.

 

„Au fost momente foarte emoţionante, unul dintre acestea a fost şi «Ceremonia lumânărilor«, când 20 de tineri, reprezentanţi ai delegaţiilor din cele 20 de protopopiate implicate, au rostit câte un mesaj, din partea fiecărei delegaţii, şi câte un verset de laudă, apoi au aşezat câte o lumânare la icoana Maicii Domnului“.

Emoţii la închiderea festivă

Sâmbătă, 24 august, după rugăciunea de dimineaţă, oficiată în şapte parohii din Baia Mare, tinerii s-au întâlnit, din nou, la dezbateri pe tema „Tinerii Ortodocşi - Mărturisitori ai Identităţii“, apoi, după-amiază, au participat la rugăciuni de mulţumire, prilej cu care au fost adresate mesajele din partea autorităţilor locale şi judeţene, având în vedere faptul că Reuniunea Tinerilor Ortodocşi la Baia Mare a fost organizată ca urmare a iniţiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a Preasfinţitului Iustin Sigheteanu. De asemenea, organizarea Reuniunii a fost susţinută şi de Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Muzeul de Etnografie, sponsori şi voluntari.  

 

Un moment deosebit al închiderii festive a Reuniunii a fost prezenţa în mijlocul tinerilor a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de PS Iustin Sigheteanul, la Catedrala episcopală. IPS Justinian le-a adresat un cuvânt părintesc celor prezenţi şi le-a oferit o carte intitulată „Dialoguri“.  

 

„Foarte emoţionant a fost discursul rostit de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a relatat numeroase întâmplări pilduitoare din tinereţea sa. De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că libertatea poate fi atât un beneficiu cât şi un pericol, comparând perioada lipsită de libertate din trecut cu cea de azi, punctând o parte din greutăţile vieţii din prezent, când foarte multe familii sunt ameninţate, mai ales prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate“, a spus pr. Milan Balan. 

 

„IPS Justinian a afirmat că este mult mai greu, în ziua de azi, pentru părinţi, să asigure cele necesare traiului şi creşterii copiilor, de aceea i-a îndemnat pe cei tineri să îi susţină pe părinţi în eforturile lor şi să le acorde aprecierea cuvenită pentru sacrificiile făcute de aceştia. De asemenea, ierarhul a mai remarcat importanţa pe care Biserica şi Şcoala le au în ceea ce priveşte educaţia tinerilor de azi“, a adăugat pr. Balan.

 

În final, PS Iustin Sigheteanul a transmis mesajul de binecuvântare şi apreciere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi l-a felicitat pe părintele Milan Balan, consilierul sectorului Teologic Educaţional, şi întregul colectiv care a lucrat la buna desfăşurare a programului, coordonatorilor din protopopiatele Mitropoliei, delegaţiilor eparhiilor din ţară, şi le-a adresat tinerilor urarea să se întoarcă acasă cu o experienţă creştină îmbogăţită, să poarte în sufletul lor bucuria de a fi creştini, pe care să o mărturisească cu fidelitate şi curaj tuturor tinerilor, conform unui comunicat al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

 

Din partea Protopopiatelor Gherla și Dej, la această reuniune deosebită, au participat 27 de tineri din comunități parohiale diferite, cu vârste cuprinse între 15 și 25 ani. Ei au învățat, la acest eveniment, să fie mândri de credința pe care o au și să o mărturisească printr-o viață curată și plină de fapte bune. De asemenea, au învățat că identitatea lor ortodoxă nu le îngrădește libertatea de a fi fericiți, dimpotrivă a fi bineplăcut lui Dumnezeu este adevărata libertate și fericire. Ei au trăit în aceste zile bucuria comuniunii cu tineri din toate părțile țării noastre și au văzut cât de importantă este legătura personală (în contradicție cu cea virtuală atât de utilizată în contemporaneitate) cu celălalt.

Cei 1200 de tineri au creat la Baia Mare o atmosferă deosebită, iar acum nu așteptăm altceva decât ca această reuniune să-și arate roadele,  întâi în viețile celor ce au participat,  pe urmă în sufletele celor care vor primi mărturia acestora.

 

preot Isip Paul

Dancers in Red
Dancers in Red
Dancers in Red

ARHIVĂ STIRI
August 2013
L M M J V S D
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7  
<<IULIE 2013   SEPTEMBRIE 2013>>

SINAXAR

EVENIMENTE

Participanti din Protopopiatul Gherla la Reuniunea Tinerilor ortodocsi din Baia Mare

22-24 August 2013

         La Baia Mare a avut loc, între 22-24 august, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, un eveniment în premieră care a adunat peste 1200 de tineri şi care a reprezentat o adevărată sărbătoare a oraşului Baia Mare ....

 

Site realizat de Misca Stefan


Pagina principala Sitemap Contact Termeni si conditii ©2012 Protopopiatul Ortodox Gherla.Toate drepturile rezervate.