Manifestari religioase și activitati cu tineretul in Protopopiatul Gherla

                

        În perioada 7- 10 Noiembrie în cuprinsul Protopopiatului Gherla se vor desfășura o serie de activități duhovnicești și pastoral – misionare. Aceste manifestări sunt generate de sărbătorirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, care ocrotesc nenumărate locașuri de cult din Protopopiatul Gherla și din întreaga Transilvanie.              Astfel că în seara zilei de 7 Noiembrie, credincioșii parohiei Băița, ocrotiți de Sfinții Arhangheli și păstoriți de părintele Protopop Paul Iulian Isip vor întâmpina de la ora 16.00 Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Ilișua. Aceasta va fi purtată în procesiune de la intrarea în sat până la biserică unde un sobor de preoți vor săvârși Vecernia cu Litie în cinstea Sfinților Arhangheli. În ziua hramului acestei parohii se va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie de către un sobor numeros de preoți, ce îi va avea în frunte pe preacuviosul părinte Nicolae Moldovan, Starețul Mănăstirii Nicula, părintele Ciprian Taloș, Protopopul de Huedin și părintele paroh Protopopul Paul Iulian Isip, alături de preoții din parohiile învecinate, precum și o serie invitați și oficialități centrale și locale. Sărbătoarea va fi împodobită de prezența Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, ce va fi pusă la închinare în Sfânta Biserică cu ocazia hramului.
                  Referitor la această Icoană avem informații în urma unei anchete a autorităților locale din anul 1730, de unde se știe că ea a fost pictată de pictorul Luca din Iclod în anul 1763, pentru familia Stanci din Ilișua și a lăcrimat în anii 1717 și 1729. Același pictor Luca a realizat și icoana Maicii Domnului de la Nicula care a plâns în anul 1699.
                 Sfinții Arhangheli vor fi prăznuiți și în Parohia Petrești, care-și va serba hramul prin prezența a mai multor preoți, a oficialităților locale și a credincioșilor acestei parohii.
                 În cea de-a doua parte a zilei de 8 noiembrie, la Biserica Parohiei Gherla I, din municipiul Gherla se va desfășura etapa pe Protopopiat a Festivalului Tinerilor intitulat „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea” unde se vor prezenta materiale la diverse secțiuni.
                 Prăznuirea Sfinților Arhangheli va continua și Duminică 10 Noiembrie în Biserica localității Salatiu ce îi are ca și ocrotitori tot pe sfinții Arhangheli, unde va fi adusă și Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. La acest eveniment va fi prezent părintele Protopop Paul Iulian Isip și părintele Pașcu de la mănăstirea Strâmba. Va împodobi cu prezența și cu cântarea acest eveniment, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean de la Bistrița. De la ora 16 Icoana Maicii Domnului va fi adusă la Biserica Parohiei Petrești, unde va fi săvârșit Paraclisul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu înspre Binecuvântarea credincioșilor. Nădăjduim ca prăznuirea Sfinților Arhangheli din acest an să genereze un imbold înspre mai multă râvnă și spor duhovnicesc .

Preot Marius Ormenisan

   

ARHIVĂ STIRI
Noiembrie 2013
L M M J V S D
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
<<OCTOMBRIE 2013   DECEMBRIE 2013>>

SINAXAR


EVENIMENTE

Manifestari religioase și activitati cu tineretul in Protopopiatul Gherla

7-10 Noiembrie 2013

         În perioada 7- 10 Noiembrie în cuprinsul Protopopiatului Gherla se vor desfășura o serie de activități duhovnicești și pastoral – misionare. Aceste manifestări sunt generate de sărbătorirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, care ocrotesc nenumărate locașuri de cult din Protopopiatul Gherla și din întreaga Transilvanie. . ....

 

Site realizat de Misca Stefan


Pagina principala Sitemap Contact Termeni si conditii ©2012 Protopopiatul Ortodox Gherla.Toate drepturile rezervate.